Voordelen:
-
vlees rechtstreeks bij de boer
-
duurzaam en traceerbaar
-
eigen voeding voor de koeien
-
puur en natuurlijk
-
verkoop per stuk vlees, geen paketten
-
zonder kleur- en bewaarmiddelen
-
eerlijke prijs
Onze boerderij
Onze dieren
en hun voeding
Wij hebben gemiddeld 250 runderen, waarvan een 100tal kalveren. Wij selecteren de beste rassen: Belgisch Wit-Blauw ras en Blonde d'Aquitaine.
​
50 ha weiland geeft ons de mogelijkheid om onze runderen in de lente-zomer laten te grazen.
​
Samen met onze 40 ha akkerland stelt ons dat in staat om onze runderen in de winter zelf van voedsel te voorzien. In de winter verblijven de dieren in onze ruime stallen, op stro.
​
Op het menu staat dan vooral kuilmaïs en kuilgras. Ons graan, vooral spelt verwerken wij zoveel mogelijk in ons krachtvoeder.
​
Onze kalveren worden goed verzorgd en ieder kalfje krijgt een eigen huisje. Er is volledige traceerbaarheid van zowel ons vee als onze voeding volgens de strikte regels van het voedselagentschap. Alle runderen worden vermeld in de stamboek-registratie.
Duurzame
productie
Blonde d'Aquitaine
- hebben eenkleurige blonde vacht
- 100% natuurlijke bevallingen
- eerste kalving op +- 3 jarige leeftijd
- minder bekendheid bij consument
- kwaliteitsvlees met iets hogere vetgehalte
- lagere opbrengst verhouding vlees-slachtafval
Belgisch Wit-Blauw
- zeer vroegrijp, eerste kalving op 2 jarige leeftijd
- gekend bij grote publiek voor smaakvol en zachte kwaliteit
- laag vetgehalte
- gemiddeld 4 jaar vrouwelijke runderen voor consumptie
- hoge opbrengst verhouding vlees-slachtafval
- houder van "dikbil"
Ons productieproces
in een notendop
-
onze koeien worden bij ons geboren, opgefokt en afgemest.
-
de koe krijgt een kalf, dit wordt opgefokt
-
als het kalf dan een koe geworden is en op haar beurt een kalf krijgt, kunnen we de oudere koe afmesten
Voeding in de winter
-
95% eigen origine, 5% bijproducten zoals bierdraf
-
zelf verbouwde mais, graan, silogras en meel
Voeding in de zomer
-
100% van eigen origine
-
gras van weiland
-
spelt en haver
Lokale productie:
kuilmais
Varkensboerderij
van de familie Merckx
Als aanvulling op ons assortiment rundvlees, bieden wij ook varkensvlees aan.
Dit komt van de varkensboerderij van de familie Merckx uit Kumtich. Pieter Merckx runt er samen met zijn vader en broer de familieboerderij. De varkens worden er geboren, en verblijven er gedurende het ganse productieproces.
De varkens gaan vervolgens in groepjes van 8 naar de afmestfase, tot ze het gewenste gewicht hebben bereikt.
​
Nog een van de belangrijke redenen waarom we kozen voor de varkens van de fam. Merckx, is het werken met zelf- en dus lokaal geproduceerd voeder.
In het voeder wordt vochtrijk, zelfgeteeld graan gemalen en geplet, zo wordt er minder fossiele brandstof verbruikt voor de anders nodige droogprocessen.
Het is hun bedrijfsfilosofie en ook de onze, de import van voeders overzee zoveel mogelijk te vermijden.
​
Als de varkens vet zijn worden de varkens naar het slachthuis getransporteerd door Pieter zelf. Dit gebeurt kleinschalig, zo is er een minimum aan stress voor de varkens.
Dit is goed voor de varkens, en dat merken we aan de vleeskwaliteit!
De drachtige moederdieren verblijven in de ruime ingestrooide stallen. Dit garandeert een maximaal diercomfort.
De biggenafdeling heeft zachte kunststofroosters, en er is zelfs speeltuig voorzien.